Materialen

Wedstrijdboules

Voor het kunnen spelen dient men over boules te beschikken. Bij voorkeur wordt uitgegaan (zelfs verplicht als men in competitieverband speelt) van wedstrijdboules. Wil men deze aanschaffen, overleg dan met ervaren spelers en informeer naar adressen waar men goed materiaal kan aanschaffen en waar u met kennis van zaken wordt geadviseerd. 

Bij het petanque bestaan er 3 rollen: tireur, pointeur of milieu.

De tireur gooit zijn bal met kracht en probeert een bal van de tegenstander te raken. Hij heeft ballen nodig met een grote diameter om de kans op contact zo groot mogelijk te maken, de ballen moeten ook licht en zacht zijn om vermoeidheid en het terugstuiten te beperken, en glad zodat ze niet aan de hand blijven plakken op het moment van het lossen.

De pointeur “plaatst” zijn bal: hij gooit de bal zo dat die zo dicht mogelijk tegen de cochonnet komt. Hij heeft ballen met een kleinere diameter nodig, die vrij zwaar zijn voor een betere controle, hard voor een betere schokbestendigheid, en gegroefd voor meer grip op de grond.

En tot slot is er de milieu: iemand die zowel kan tireren als pointeren. Hij heeft halfzachte ballen nodig die licht gegroefd zijn. Kortom, een mooi compromis tussen de ballen voor de tireur en voor de pointeur.

Opmerking: De diameter van de ballen hangt sterk af van de grootte van je handen. Meet ze dus goed in de winkel voor je je keuze maakt.

Open schoeisel is niet toegestaan. Aan kleding hoeft men geen eisen te stellen. Wil men in clubverband met of bij andere verenigingen spelen, dan is clubkleding vereist.